(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Artikel ini akan membincangkan mengenai aplikasi sains dan teknologi yang digunakan dalam transaksi muamalah Islam pada masa kini dan sejauhmana aplikasi sedemikian memenuhi justifikasi syarak dalam konteks Undang–undang Kontrak Islam. Bagi membahaskan hal ini, rujukan akan dibuat kepada elemen–elemen utama (rukun) dalam pembentukan akad itu sendiri. Artikel akan dimulakan dengan gambaran secara ringkas mengenai aplikasi sains dan teknologi dalam urusan transaksi muamalah Islam. Seterusnya perbincangan akan menumpukan kepada rukun–rukun akad mengikut perspektif Undang–undang Kontrak Islam dan sejauhmana serta bagaimana ia diambil kira dalam transaksi muamalah dalam perkembangan sains dan teknologi hari ini. Kata kunci: Sains dan teknologi; muamalah Islam; undang–undang kontrak Islam; elemen–elemen kontrak; undang–undang Islam This article will discuss the application of science and technology used in the Islamic transaction (muamalah) in the present time and how such applications comply with the syarak justification in the context of Islamic Law of Contract. For that purpose, reference will be made to the main elements (principles/arkan) in the formation of contract itself. This article begins with a brief description regarding the application of science and technology in Islamic transactions, after which the discussion will concentrate on the main elements of contracts according to Islamic law of contract and to what extent and in what ways the principles are applied in Muamalah transactions in today’s science and technology development. Key words: Science and technology; Islamic transaction; Islamic law of contract; elements of contracts; Islamic law