(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Kertas kerja ini membentangkan suatu kaedah yang berkesan untuk menyari kimpalan secara automatik daripada radiograf yang telah didigitkan. Suatu algoritma untuk menentukan kedudukan dan menyari kimpalan daripada profil keamatan melintasi imej dengan menggunakan kaedah analisis grafik yang mudah telah dibangunkan. Algorithma tersebut telah diaplikasi untuk menyari kimpalan daripada 45 imej radiograf yang didigitkan. Kaedah segmentasi kimpalan yang dicadangkan didapati beroperasi dengan baik pada radiograf yang mempunyai taburan keamatan melintasi kawasan kimpalan. Kata kunci: Ujian takmusnah, radiografi kimpalan, penyarian kimpalan.