(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Melaksanakan mekanisma pemantauan penting untuk memastikan setiap matlamat, dasar serta sasaran pembangunan dicapai oleh setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Dengan itu jururancang bandar boleh merancang polisi-polisi yang bersesuaian, menilai kesan polisi dan dasar sebelum mengambil tindakan terhadap senario yang berlaku. Sistem Sokongan Perancangan (SSP) dibangunkan dengan aplikasi ArcView GIS dan Microsoft Access dengan menjadikan Maklumat Permohonan Kebenaran Merancang (MPKM) yang diterima oleh Jabatan Perancang, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sebagai sumber data untuk mewujudkan petunjuk asas dalam proses pemantauan dan penilaian pelan perancangan di samping maklumat dari sumber-sumber lain. SSP menyediakan beberapa aplikasi asas dalam membantu jururancang dan pembuat keputusan memantau serta menilai pelan perancangan yang diguna pakai. Kata kunci: Pemantauan Pelan Perancangan, Sistem Sokongan Perancangan (PSS), Maklumat Permohonan Kebenaran Merancang (MPKM) Planning monitoring mechanisms are important to ensure that each development objectives, policies, and targets are achieved by Local Authorities (LA). As such, planners can plan suitable policies, and evaluate policy effects before actions against the current scenario are taken. Planning Support System (PSS) is developed by using the Arcview GIS and Microsoft Access applications, by turning Planning Approval Application Information received by the LA as data source in providing useful basic indicators, in monitoring and evaluating plans beside information from other sources. PSS provides several applications as well as basic abilities in assisting planners and decision makers in monitoring and evaluating planning plans. Key words: Monitoring Planning Plan, Planning Support System (PSS), Planning Approval Aplication Information