(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Kertas kerja ini membincangkan tentang kecekapan penjerap yang lebih murah, iaitu tayar getah terbuang (DRT), dalam menyingkirkan toluena daripada fasa akuas. Penjerapan toluena pada tayar getah terbuang dikaji menggunakan sistem berkelompok pada suhu 25°C dan 30°C. Daripada kajian ini, didapati toluena dapat disingkirkan sehingga 70% dengan menggunakan julat kepekatan awalan antara 50 mg/l hingga 300 mg/l. Dengan menggunakan model keseimbangan terlelurus, iaitu model Langmuir dan Freundlich, keupayaan penjerapan maksimum dapat ditentukan. Daripada data eksperimen, terbukti bahawa walaupun kedua–dua model isoterma Langmuir dan Freundlich boleh menjelaskan data isoterma, tetapi penjerapan toluena pada DRT dapat ditunjukkan dengan lebih baik oleh isoterma Freudlich. Bagi nilai K Freundlich, keupayaan penjerapan ialah 6.6374 mg/l dan 7.7535 mg/l, pada suhu 25°C dan 30°C. Nilai eksponen n Freudlich adalah lebih daripada satu untuk kedua–dua suhu. Kata kunci: Toluena, penjerapan, isoterma, tayar getah terbuang, model isoterma Langmuir, model isoterma Freundlich This paper discusses the effectiveness of a less expensive adsorbent, a discarded rubber tyre (DRT) in removing toluene from aqueuos phase. Adsorption of toluene on a DRT has been studied by using batch system at 25 and 30°C. It was found that up to 70% of toluene was removed for the range of toluene initial concentrations studied between 50–300 mg/l. Using linearized forms of equilibrium models, namely Langmuir and Freundlich models, the maximum adsorptive capacities were determined. It was evident from the experimental data that, although both Langmuir and Freundlich isotherm models could describe the isotherm data, the adsorption of toluene on a DRT was described well by the Freundlich isotherm. For Freundlich K values, sorption capacities were 6.6374 and 7.7535 mg/l at 25 and 30°C, respectively. The values of Freundlich exponent n were greater than one for both temperatures. Key words: Toluene, adsoprtion, isotherms, discarded rubber tyre, Langmuir isotherm model, Freundlich isotherm model