(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Nanokomposit poliamida 6/polipropilena (PA6/PP) telah disediakan dengan menggunakan pengekstrud skru kembar dan mesin pengacuanan suntikan. Kesan penambahan organotanah liat daripada 2% mengikut berat hingga 10% mengikut berat ke atas sifat-sifat tensil bagi komposit PA6/PP telah dikaji. Daripada kajian yang telah dijalankan, didapati komposit yang mengandungi organo-tanah liat sebanyak 4% mengikut berat telah menunjukkan penambahan yang optimum bagi komposit PA6/PP. 5% mengikut berat MAH-g-PP telah ditambahkan sebagai agen penyerasian dalam nanokomposit PA6/PP yang mengandungi 4% mengikut berat organo-tanah liat. Permukaan perekahan selepas ujian tensil bagi nanokomposit PA6/PP telah dikaji dengan menggunakan mikroskop penskanan elektron (SEM). Penambahan MAH-g-PP telah meningkatkan sifat-sifat mekanikal bagi nanokomposit PA6/PP/organo-tanah liat. Morfologi yang kasar dan rapuh telah diperhatikan bagi nanokomposit PA6/PP/organo-tanah liat tanpa MAH-g-PP. Manakala, bagi nanokomposit PA6/PP/organo-tanah liat yang mengandungi MAH-g-PP, morfologi yang menunjukkan dominasi fibril telah diperhatikan. Ini menunjukkan bahawa MAH-g-PP berkebolehan untuk meningkatkan pelekatan antara muka dan interaksi antara PA6, PP dengan organo-tanah liat. Kata kunci: Nanokomposit poliamida 6/polipropilena (PA6/PP); Organo-tanah liat; MAH-g-PP; sifat-sifat tensil; morfologi Polyamide 6/polypropylene (PA6/PP) nanocomposite was prepared by twin screw extruder and injection molding machine. The effect of organoclay loading from 2 wt% up to 10 wt% on the tensile properties was studied. 4 wt% organoclay has been observed to be the optimum loading for PA6/PP blends. Maleic anhydride grafted polypropylene (MAH-g-PP) at 5 wt% was used as a compatibiliser for 4 wt% organoclay filled PA6/PP nanocomposites. Failure mechanisms of PA6/PP/organoclay nanocomposites, assessed by fracture surface studies in a scanning electron microscopy (SEM) are discussed. The incorporation of MAH-g-PP increased mechanical properties of PA6/PP/organoclay nanocomposites. A coarse and brittle morphology was observed for uncompatibilised PA6/PP nanocomposites. On the contrary, MAH-g-PP compatibilised PA6/PP nanocomposites showed a more fibrilous dominant morphology, which indicates that MAH-g-PP is capable of promoting a better adhesion and interaction between PA6, PP and organoclay. Key words: POlymide 6/polypropylene (PA6/PP) nanocomposit; organoclay; maleic anhydride grafted polypropylene (MAH-g-PP); tensile properties; morphology