(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Penyelidikan ini bertujuan untuk menyaring substrat organik bagi untuk penghasilan selâ€“sel A. woodii teraruh demetilase. Pertumbuhan A. woodii dilakukan dalam medium â€œBalchâ€ yang mengandungi sumber karbon berbeza dalam keadaan anaerobik. Sebanyak sebelas substrat telah diuji iaitu anisol, 2â€“ dan 3â€“metoksifenol, asid vanilik, asid siringik, asid 2,3,4â€“, 2,4,5â€“ dan 3,4,5â€“trimetoksi benzoik, 2,3,4â€“, 2,4,5â€“ dan 3,4,5â€“trimetoksi benzil alkohol. 2â€“metoksifenol merupakan substrat terbaik untuk pertumbuhan A. woodii pada kadar pertumbuhan spesifik 0.14 jâ€“1. Penghasilan selâ€“sel teraruh demetilase dilakukan dalam kultur kemostat pada kadar pencairan (D) 0.0jâ€“1. Sel-sel pada keadaan mantap dituai dalam keadaan anaerobik dan dipekatkan sebelum digunakan. Pertumbuhan A. woodii didapati maksimum dengan menggunakan kepekatan 0.62 g/L 2â€“metoksifenol sebagai sumber karbon tunggal. Tindak balas penyahmetilan oleh selâ€“sel A. woodii meningkat sebanyak 78% apabila 2â€“metoksifenol sebanyak 0.31 g/L ditambah dalam medium yang mengandungi fruktosa (1% w/v) semasa kultur kemostat. Kata kunci: tindak balas penyahmetilan; demetilase; sel-sel tertuai; metosiaromatik, Acetobacteriumwoodii The objective of this project was to screen organic substrate suitable for the growth of A. woodii, and as for the production of demethylase. A. woodii was grown in â€œBalchâ€ medium containing different carbon sources. Eleven substrates were tested including anisole, 2â€“ and 3â€“methoxyphenol, vanilic acid, syringic acid, 2,3,4â€“, 2,4,5â€“ and 3,4,5â€“trimethoxy benzoic acid and 2,3,4â€“, 2,4,5â€“ and 3,4,5â€“trimethoxy benzyl alcohol. It was found that 2â€“methoxyphenol was the best substrate with a specific growth rate of 0.14 hâ€“1. The production of demethylase induced cells was carried out in a chemostat culture at a dilution rate (D) of 0.08 hâ€“1. Cells were harvested at steady state of growth and concentrated before use. Optimal concentration of 2â€“methoxvphenol as the sole carbon source was 0.62 g/L. Demethylation reaction of 0.31 g/L 2â€“methoxyphenol by induced culture increases 78% relative to the chemostat culture containing only fructose. Key words: Demethylation reaction; demethylase; harvested cells; methoxyaromatic; Acetobacteriumwoodii