(untitled) (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Peringkat konsepsualisasi dalam kitar hayat reka bentuk produk kejuruteraan merupakan proses menterjemahkan idea jurutera ke atas sehelai kertas. Menggunakan sebatang pensil dan sehelai kertas, bentuk produk yang diinginkan akan dilakar. Lakaran seterusnya akan dikemaskinikan dengan menambah dimensi yang lebih tepat beserta pandangan-pandangan tambahan bagi menunjukkan kawasan terlindung. Kertas kerja ini membincangkan proses-proses yang terlibat dalam menterjemahkan lakaran berupa lukisan garisan tak sekata kepada lukisan sekata yang kemas. Proses ini juga turut menghasilkan tiga entiti penting iaitu simpang, garisan dan kawasan. Algoritma kod rantaian digunakan bagi mendapatkan entiti ini. Kertas kerja ini juga menerangkan proses penipisan yang terlibat sebelum algoritma kod rantaian dilaksanakan. Andaian-andaian, beberapa definisi penting dan kaedah memindahturun fail imej juga dipersembahkan. Kertas kerja ini diakhiri dengan beberapa lakaran input, kesimpulan dan cadangan pembaikan. Kata kunci: Terjemahan lukisan garisan; kod rantaian; pengestrakkan ciri; algoritma penipisan Conceptualization stage in designing engineering product is a process of translating engineerÂ´s idea onto a sheet of paper. The product is always sketched on a sheet of paper using pencil. The sketch is tidied up by adding accurate dimension, and complete view of hidden part. This paper discusses part of the process involved in translating the sketch or irregular line drawing into a tidy or regular line drawing, that yield three important entities namely junction, line and region. The chain code algorithm is used to find these entities. The paper also explains explicit thinning process involved before the chain code methodology. Assumptions, important definitions and method of loading image file are also presented. The paper is concluded with several test input sketches, conclusion and future works. Key words: Line drawing; interpretation; chain code; feature extraction; thinning algorithm