Synthetic Thermal Image Generation Using Heat Transfer Modeling (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Imej haba adalah imej yang menunjukkan ciri haba atau suhu daripada sebuah objek. Imej haba ini diperolehi dengan menggunakan kamera haba inframerah. Kamera ini bekerja menggunakan prinsip radiasi perpindahan haba dan menggunakan penderia untuk membaca radiasi tenaga sebuah objek. Imej haba dari sesuatu objek di dunia nyata adalah imej haba sebenar dari objek berkenaan. Walau bagaimanapun ada situasi tertentu yang mana imej haba tiruan diperlukan, misalnya untuk mengira pengagihan suhu atau untuk memahami perilaku haba sebuah objek. Kertas kerja ini memperlihatkan cara untuk mendapatkan imej haba tiruan ini, yang berdasarkan pada paradigma pemprosesan imej. Kata kunci: Imej haba tiruan; perpindahan haba berangka; termografi inframerah Thermal image is an image that shows the thermal or temperature properties of an object. Thermal image of an object is obtained from a thermal infrared camera. This camera works by employing radiative heat transfer principles and uses sensors to capture the radiated energy of an object. Thermal image of an object in the real world which is captured by a thermal camera is a real thermal image of that object. But sometimes there is a situation in which it is necessary to simulate a real situation in order to generate synthetic thermal image, for example in estimating the temperature distribution or in understanding the thermal behaviour of a particular object. This paper demonstrates the technique to generate the synthetic thermal images, all which is based on image processing paradigm. Key words: Synthetic thermal image; numerical heat transfer; infrared thermography