Estimating a Logistic Weibull Mixture Models with Long–Term Survivors (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Model gabungan mempostulatkan sebuah populasi yang terdiri daripada dua jenis individu iaitu peka dan kebal. Individu yang peka merupakan individu yang berisiko mengalami peristiwa terhadap kajian yang dibuat. Manakala individu yang kebal adalah individu yang tidak berisiko mengalami peristiwa tersebut. Kertas kerja ini memfokuskan kepada kovariat pada individu seperti umur, pembedahan dan pemindahan yang dihubungkan dengan kebarangkalian wujudnya kebal dalam sebuah model logistik Weibull dan menghuraikan kesan pemindahan jantung terhadap masa hayat seterusnya. Kata kunci: Model gabungan, model logistik Weibull mudah, model Weibull belahan, model logistik Weibull belahan The mixture model postulates a mixed population with two types of individuals, the susceptible and long–term survivors. The susceptibles are at the risk of developing the event under consideration. However, the long–term survivors or immune individuals will never experience the event. This paper focuses on the covariates associated with individuals such as age, surgery and transplant related to the probability of being immune in a logistic Weibull model and to evaluate the effect of heart transplantation on subsequent survival. Key words: Mixture model, simple logistic Weibull model, split Weibull model, split logistic Weibull model