Stres Pekerjaan, Kepuasan Kerja, Masalah Kesihatan Mental dan Strategi Daya Tindak: Satu Kajian di Kalangan Guru Sekolah di Kota Kinabalu, Sabah (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Kertas kerja ini bertujuan mengkaji sumber-sumber stres pekerjaan, strategi daya tindak, kepuasan kerja dan masalah kesihatan mental di kalangan guru. Seramai 140 orang guru sekolah rendah dan guru sekolah menengah di sekitar Kota Kinabalu, Sabah telah dipilih sebagai subjek kajian. Alat kajian yang digunakan adalah Occupational Stress Indicator (OSI) versi Bahasa Melayu. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti sumber stres pekerjaan utama yang dialami guru sekolah berdasarkan jantina dan tahap sekolah. Tujuan kedua kajian ini adalah untuk melihat perbezaan antara guru lelaki dan guru perempuan, dan perbezaan antara guru sekolah rendah dan guru sekolah menengah dalam sumber stres pekerjaan, strategi daya tindak, kepuasan kerja dan masalah kesihatan mental. Tujuan ketiga kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh sumber-sumber stres pekerjaan ke atas kepuasan kerja dan masalah kesihatan mental dan tujuan keempat kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh strategi daya tindak dalam hubungan antara sumber stres pekerjaan dengan kepuasan kerja dan dalam hubungan antara sumber stres pekerjaan dengan masalah kesihatan mental serta pengaruh kepuasan kerja dalam hubungan antara sumber stres pekerjaan dengan masalah kesihatan mental. Kata kunci: Stres pekerjaan, masalah kesihatan mental, kepuasan kerja, strategi daya tindak dan guru The Occupational Stress Indicator (OSI) was adopted to investigate the source of stress, coping strategy, job satisfaction, and mental health problem among teachers. Data were collected from 140 primary and secondary school teachers in Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. The present study aims to identify the top ten sources of stress for teachers based on the demographic subgroups of teachers’ gender and level of school. This study also aims to examine the differences in sources of stress, coping strategy, job satisfaction, and mental health problem for the demographic subgroups of teachers’ gender and level of school. The study also examines the effect of sources of stress on job satisfaction and mental health problem. In addition, the effect of coping strategy and job satisfaction as a moderator in the relationship of the sources of stress and mental health problem was examined. Key words: Occupational stress, mental health problem, job satisfaction, coping strategy and teacher