Rumus Am Lingkaran Kubik Bezier Satahan (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Rumus untuk lingkaran kubik Bezier satahan telah diperkenalkan sebagai satu pilihan dalam reka bentuk menggunakan grafik komputer. Dalam kertas ini, rumus am bagi lingkaran tersebut telah dicari dengan menggunakan enam sifat yang dipunyai oleh rumus asal. Kelebihan rumus am ini yang mempunyai enam darjah kebebasan (berbanding dengan lima darjah kebebasan bagi rumus asal) telah dibincang di sini. Kata kunci: Lingkaran kubik Bezier satahan; darjah kebebasan Formula for planar cubic Bezier spiral is intruduced as an alternative in computer graphic design. In this paper, a more general formula is obtained by using six properties of the original formula. The advantage of this general formula that has six degrees of freedom (compared with five in the original formula) is discussed. Key words: Planar cubic Bezier spiral; degrees of freedom