An Authentication Method for Secure Internet Transaction Using Smart Card and Secure Coprocessor (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Sekian lama pengguna telah meletakkan kepercayaan secara menyeluruh dalam menunjukkan pengenalan diri secara fizikal. Walau bagaimanapun, dengan terciptanya Kad Pintar, ia telah memberi sejenis kepercayaan yang sama di dalam dunia keselamatan. Kad Pintar mengandungi tandatangan digital, kekunci, lesen dan sijil–sijil persendirian, yang mana telah berjaya meningkatkan kepercayaan di kalangan pengguna dengan kesahihan maklumat serta ciri–ciri keselamatan yang tinggi. Selain itu, Kad Pintar menjadi lebih menarik dengan keupayaan untuk mewujudkan sistem komunikasi yang lebih selamat di dalam sistem komputer yang telah sedia ada. Dalam kertas kerja ini, kami memperkenalkan beberapa kaedah baru di dalam sistem yang menggunakan Kad Pintar dan pemproses–bersama untuk memastikan keselamatan di dalam transaksi internet serta menyediakan penyelesaian untuk menghalang kebarangkalian jika berlaku sebarang masalah di dalam sesebuah sistem. Kata kunci: Kad pintar; pengesahan diri; keselamatan; imternet; pemproses bersama Consumers for years have put their trust in physical means of proving personal identity. However, with the advent of Smart Cards, creating the same sense of trust in the security world is a challenge. Smart Cards, carrying digital signatures, private keys and certificates, offer an approach to trust in the security world that integrates the familiar card form with the capability to provide strong authentication. The same characteristics that make Smart Cards attractive change the threat environment to secure communications in traditional computer systems. In this paper, we propose new methods of authentication in systems that use Smart Cards and secure coprocessor to ensure secure Internet transactions and provide solutions on how to defend against some of the possible attacks. Key words: Smart card; authentication; security; internet; coprocessor