Transformasi Polifungsi LUC dalam Sistem Kriptografi (Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering), 2012)
Katakan N adalah hasil daripada pendaraban dua nombor perdana berbeza yang besar saiznya iaitu p dan q, N = pq. Teks asal P < N menghasilkan teks saifer C bermodulo N. Katakan (P, N) = 1. Andaikan kunci pengkriptan yang digunakan integer positif e sedemikian hingga (e, N) = 1, penterjemahan P menerusi transformasi Monofungsi LUC ditakrifkan sebagai C â‰¡ N e (P, 1)(mod N). Pengkriptanan mesej P dikembangkan lagi melalui transformasi polifungsi sehingga menghasilkan mesej saifer. Penyelidikan ini membuktikan bahawa fungsi Lehmer Totient S(N) sentiasa sama pada setiap transformasi bagi membolehkan pelaksanaan penghuraian mesej saifer. Kata kunci: Teks saifer; Pengkriptanan; Penghuraian Let N be a product of two large distinct primes p and q, N = pq. The plaintext P < N is encrypted to a cyphertext, C modulo N. Let (P, N) = 1. Assuming that the encrypting key is the positive integer e such that (e, N) = 1, translation of P through the LUC Monofunction transformation is defined by C â‰¡ N e (P, 1)(mod N). The encrypted message P is extended via polyfunction transformation to produce a cyphertext. We show that the Lehmer Totient function S(N) is always the same in each transformation, enabling us to carry out the decryption process. Key words: cyphertext; Encryption ; Decryption