Kesan Kebakaran ke atas Kekuatan Mampatan Konkrit (Malaysian Journal of Civil Engineering, 2018)
Kajian kesan suhu ke atas kekuatan dan ketahanlasakan konkrit adalah pentingmemandangkan kejadian kebakaran semakin menjadi-jadi di negara ini. Tujuanutama kajian adalah untuk melihat kesan suhu pemanasan dan masa pemanasan keatas kekuatan mampatan konkrit. Ujian yang telah dijalankan ialah Ujian KekuatanMampatan ke atas kuib konkrit bersaiz IOOxlOOx100 mm yang didedahkan kepadasuhu 400°C, 600°C dan 1000°C, pada masa 1.0 jam, 1.5 jam dan 2.0 jam di dalamketuhar. Selepas dipanaskan, kiub konkrit ini dibiarkan sejuk pad a suhu bilik.Pemerhalian telah dibuat ke atas kiub konkrit yang telah dikenakan suhu tinggi darisegi perubahan jisim, perubahan warna, keretakan yang berlaku dan perubahankekuatan mampatannya. Didapati pengurangan jisim kuib konkrit yang semakinketara hanya berlaku dengan penambahan suhu pemanasan tetapi lidak denganpenambahan masa pemanasan. Di samping itu, warn a kuib konkrit menjadisemakin putih dan keretakan serna kin serius dengan penambahan suhu dan masapemanasan. Melalui kajian, didapati penurunan kekuatan mampatan konkritselepas dipanaskan lebih dipengaruhi oleh suhu pemanasan dibandingkan denganmasa pemanasan. Pada suhu pemanasan yang sarna, kekuatan mampatan hanyaakan turun dengan mendadak pada jam pertama semasa pemanasan. Ujian TukulMenganJal dan Ujian Denyutan Ultrasonik telah dilakukan untuk menganggarkankekuatan mampatan konkrit selepas didedahkan pada suhu yang tinggi. Cartapenentukuran yang dihasilkan boleh digunakan untuk menganggarkan kekuatanmampatan konkrit gred 30 selepas terbakar.