Kesan Pengawetan Stirn Terhadap Kekuatan Konkrit (Malaysian Journal of Civil Engineering, 2018)
Peningkatan kualiti konkrit bukan sahaja pada masa segar tetapi juga sepanjangumur konkrit terse but. Bagi mencapai matlamat terse but konkrit mestilahmenjalani proses pengawetan yang terbaik dan sempurna. Kajian ke atas kaedahpengawetan yang terbaik perlu dihikukan sebelum konkrit yang dibentuk diawet.Seharusnya kita tidak boleh berpuas hati dengan kaedah pengawetan konvesionaliaitu rnenggunakan air dalam rnendapatkan kualiti konkrit yang terbaik. Analisadan keputusan yang didapati menunjukkan bahawa kaedah pengawetanmenggunakan stirn memberikan kekuatan yang tinggi berbanding dengan kaedahpengawetan air dan udara.